Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.04.25

Pályázatok az utak túlterhelésének csökkentésére

Kép II. Marco Polo program –2009. évi pályázata
Forgalom-átterelési, katalizáló, tengeri gyorsforgalmi utakkal kapcsolatos, forgalmat kiküszöbölő és oktatási projektek támogatására. 
Célja: utak túlterhelésének csökkentése és a környezet védelme, az intermodális szállítás fejlesztésével. A projekteknek nemzetközi útvonalakra kell irányulniuk az EU és a szorosan kapcsolódó harmadik országok területén.
A II. Marco Polo program gazdasági társaságoknak nyújt támogatást olyan projektjeikre, melyek célja a szállítások közutakról való elterelése, illetve az utak csúcsforgalmának elkerülése
Pályázhat: Legalább két független, jogi személyiségű, magán vagy közfinanszírozású vállalkozás, két különböző országból (2 tag, vagy 1 tag és 1 szorosan kapcsolódó harmadik országból);. Kivételesen, harmadik országhoz kapcsolódó projekt esetén egy EU tagállam is pályázhat.
Állami, költségvetési szerv nem pályázhat, de 100%-os tulajdonú gazdasági társasága igen.
Témák:
FORGALOM-ÁTTERELÉS
Szállítási mód váltása az utakról a folyókra, rövid tengeri utakra vagy a vasútra. Prioritás a belföldi vízi útra való terelés, az éves költségvetés 10%-áig. Prioritás az intermodalitás fokozása a közösségi területek szűk keresztmetszetein (pl. Alpok, Pireneusok, Balti tenger) és a KKV-k bevonása Indikátora a tonna-km.
KATALIZÁLÓ TEVÉKENYSÉG
A strukturális akadályok lebontása a nem közúti teherszállításért. Prioritás az utakkal kompetitív szolgáltatások, a szolgáltatások integrált ellenőrzése és az ajtótól ajtóig komcepció,a földrajzi – természetes akadályok legyőzése, interoperabilis vonatközlekedéssel. Az eredmények elterjesztése kötelező része a projektnek.
TENGERI GYORSFORGALMI UTAK
Min. 1,5 M t-ás áruforgalomra v. 200 000 fős utasforgalomra vonatkozó projektek – max. 2 M euró támogatással, költségek 35%-áig
FORGALOM KERÜLÉSE
Cél a szállítás integrációja a termék logisztikájába a az utak forgalomcsökkentés érdekében KÖZÖS TANULÁSI PROJEKT
Oktatási projektek a teherszállítási szektor részére, együttműködés és know-how megosztás. Európai képző-központok
A támogatás minimuma
A projekttől függően 250 000 - 2,5 M euró, a költségek 35%-áig, kivéve oktatási projektek: költségek 50%-áig.
A támogatás maximuma
2 euró/500 tkm vagy 2000 köbkm. Forgalom-kerülés, katalizáló tevékenység és tengeri gyorsforgalmi utak esetén kiegészítő infrastruktúrafejlesztés is támogatható, költségek 50%-áig.  
Támogatás:   Vissza nem térítendő
A projekteknek nemzetközi útvonalakra kell irányulniuk az EU területén és a szorosan kapcsolódó harmadik országok területén (Kapcsolódó országok: EEA és EFTA tagállamok, tagjelölt országok, mediterrán partnerországok és EU határain lévő országok - megállapodások alapján); A projekt a támogatás megszűnése után önállóan is működőképes legyen (oktatásnál ez nem feltétel, de előny)

Petrás Éva

Lap tetejére